Јута, 28 јуни 2021 година (Gephardt Daily) - Одделот за здравство на Јута објави список на бесплатни локации за тестирање COVID-19 и повика на важноста да се тестира.

Јута, 28 јуни 2021 година (Gephardt Daily) - Одделот за здравство на Јута објави список на бесплатни локации за тестирање COVID-19 и повика на важноста да се тестира.
Во соопштението се вели: „Пандемијата сè уште не е завршена“.„Всушност, сега кога се шират нови варијанти, а некои се шират уште повеќе, откривањето дали сте позитивни и изолирани може да ве спречи да ги изложите другите.
Се вели дека бројот на луѓе тестирани за СОВИД-19 во Јута нагло се намалил во последниве месеци, а службениците за јавно здравје сакаат да ги потсетат сите дека тестирањето е сè уште важно во овој одговор.Тестирањето COVID-19 се намали од 32.536 тестови спроведени низ целата држава во неделата од 19 ноември 2020 година на 5.894 тестови спроведени низ целата држава во неделата од 14 јуни 2021 година.
„Ако имате симптоми и имате позитивен тест, можете да се изолирате и да се држите подалеку од другите.Освен за медицинска нега, ве молиме останете дома.Посетете https://coronavirus.utah.gov/protect-yourself/ за повеќе информации“.
Следниве места за тестирање се достапни во Јута оваа недела.Сите овие места за тестирање обезбедуваат тестови за деца од три години и постари.
Забелешка: Многу локации за тестирање ќе бидат затворени во сабота, 3 јули и понеделник, 5 јули за да го одбележат Денот на независноста.
Резултатите од тестот од страницата TestUtah ќе бидат испратени преку е-пошта со линк до порталот за пациенти каде што може да се пристапи до резултатите.За прашања во врска со пристапот до резултатите од TestUtah, ве молиме јавете се на (801) 683-0790.
From 30 minutes to several hours after the test is completed, the test results of these locations will be emailed to you from CV19result@utah.gov via encrypted files. If the test site is very busy, it may take a while to process your results. If you don’t see the email in your inbox, please check spam or junk mail. Or try to open the email in non-app browsers (Chrome, Firefox, etc.) and computers or non-mobile devices. If you encounter problems opening the email or do not receive it within a few hours, please call 385-273-7878 for help.
Со цел да се добијат најточни резултати, препорачуваме PCR тестирање за луѓе кои немаат симптоми.Резултатите од PCR може да се добијат во рок од два до три работни дена.Антигенски (брзи) резултати може да се добијат во рок од два часа.


Време на објавување: јули-01-2021 година