Ковид 19: Комплет за самотестирање во Малезија и како функционира

Пет комплети за брзи антигени за Ковид-19 неодамна одобрени од Управата за медицински помагала на Министерството за здравство може да се користат за само-скрининг дома
Во јули 2021 година, Министерството за здравство на Малезија условно го одобри увозот и дистрибуцијата на неколку комплети за самотестирање Covid-19, од кои првиот е брз антиген Salixium Covid-19 од Reszon Diagnostic International Sdn Bhd Malaysia, производител на ин-витро дијагностички комплети за брз тест Комплетовите за тестирање, како и брзиот тест Gmate Covid-19 од Philosys Co Ltd во Јужна Кореја, се со цена од 39,90 РМ и се продаваат во регистрирани аптеки и медицински установи во заедницата.
Во објава на Фејсбук на 20 јули, малезискиот министер за здравство Тан Шри Нор Хишам изјави дека овие комплети за само-тестирање не се наменети да ги заменат тестовите RT-PCR, туку да и овозможат на јавноста да спроведе само-скрининг за да го разбере статусот и да ги елиминира нивните проблеми. веднаш.Инфекција со ковид19.
Прочитајте за да дознаете повеќе за тоа како функционира комплетот за брз антиген тест и што да правите по позитивен резултат на Ковид-19.
Тестот за брз антиген Salixium Covid-19 е комбиниран тест со брис од нос и плунка, кој е помалку инвазивен од RT-PCR тестот и може да ги прикаже резултатите за околу 15 минути.Секој комплет содржи брис за еднократна употреба за еднократно тестирање, вреќа за отпад за безбедно отстранување и пуфер за екстракција во која мора да се стават брис од носот и брис од плунка откако ќе се собере примерокот.
Комплетот доаѓа и со уникатен QR код, поддржан од апликациите Salixium и MySejahtera, за резултати од извештаи и следење на тестовите.Според барањата на Министерството за здравство, резултатите од овој брз антиген тест мора да се евидентираат преку MySejahtera.Тестот има стапка на точност од 91% (стапка на чувствителност од 91%) кога дава позитивен резултат и 100% точност (стапка на специфичност од 100%) кога произведува негативен резултат.Рок на траење на брзиот тест Salixium Covid-19 е приближно 18 месеци.Може да се купи онлајн на MedCart или DoctorOnCall.
GMate Covid-19 Ag тестот треба да се изврши во рок од пет дена од почетокот на симптомите.Тестот со брис од плунка вклучува стерилен брис, тампон контејнер и уред за тестирање.Потребни се околу 15 минути за резултатите да се покажат како позитивни, негативни или неважечки на уредот за тестирање.Тестовите што се прикажани како неважечки мора да се повторат со нов тест пакет.Тестот GMate Covid-19 може да се изврши во DoctorOnCall, Big Pharmacy, AA Pharmacy и Caring Pharmacy.
Овој комплет за тестирање за еднократна употреба користи примероци од плунка за откривање на новиот коронавирус SARS-CoV-2, а резултатите се достапни за околу 15 минути.Неговата стапка на чувствителност е 93,1%, а стапката на специфичност е 100%.
Комплетот вклучува тест уред, уред за собирање, тампон, инструкции за пакување и биобезбедносна кеса за безбедно отстранување.QR-кодот на комплетот генерира сертификат за резултат поврзан со услугата телемедицина GPnow.Уредот за брзо откривање на антигенот Beright Covid-19 може да се купи онлајн во MultiCare Pharmacy и Sunway Pharmacy.
Комплетот за само-тестирање е произведен од AllTest Biotech, Хангжу, Кина.Производителот е ист како производителот на опремата за брзо тестирање на антигенот Beright Covid-19 и друг комплет за само-тестирање што неодамна доби условно одобрение во Малезија: брз тест за антиген на JusChek Covid-19.Освен фактот дека е дистрибуиран во Малезија од Neopharma Biotech Asia Sdn Bhd, многу малку се знае за брзиот тест за антиген JusCheck Covid-19.
Брзиот тест за антиген ALLTest Covid-19 работи на ист начин како и другите комплети за тестирање на плунка опишани овде, со чувствителност од 91,38% и специфичност од 100%.За повеќе информации за овој комплет за брз антиген тест, ве молиме кликнете овде.
Според упатствата на Министерството за здравство, лицата кои се позитивни со комплетот за самотестирање мора веднаш да ги донесат резултатите од тестот во центарот за проценка на Ковид-19 или здравствената клиника, дури и ако не покажуваат никакви симптоми.Поединците кои се негативни на тестот, но покажуваат симптоми на Ковид-19 треба да одат на здравствена клиника за дополнителни мерки.
Доколку сте во близок контакт со потврден случај на Ковид-19, ќе треба да се самокарантинирате дома 10 дена.
Останете дома, останете безбедни и редовно проверувајте ја вашата апликација MySejahtera.Следете го Министерството за здравство на Фејсбук и Твитер за ажурирања.
Со цел да ви овозможи најдобро искуство, оваа веб-локација користи колачиња.За повеќе информации, ве молиме погледнете ја нашата политика за приватност.


Време на објавување: август-06-2021 година